Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

Regelen, regelen, regelen……….

De tijd vliegt…………….Nog enkele maanden te gaan voor ons vertrek naar Ghana…………….We hebben natuurlijk al heel veel gedaan, maar toch moet er nog aardig wat gebeuren. De veelheid zit 'm in het feit dat je op veel verschillende nieuwe terreinen bezig bent. Maar stukje bij beetje zal de puzzel toch eens in elkaar gaan vallen…………
Zo was het een hele uitzoekerij om te achterhalen welk visum noodzakelijk was. Contact met de Ghanese ambassade in Den Haag schoot niet echt op: Mails die niet werden beantwoord of terugkwamen (mailbox vol). Telefonisch afsnauwen leek ook normaal te zijn. Een cursus klantvriendelijkheid zou daar wel op z'n plaats zijn! Dan maar naar Den Haag afreizen.
Gelukkig kregen we meer duidelijkheid via de visumdienst in Rotterdam en ook NorGhaVo heeft zich vastgebeten in ons visum vraagstuk. De kwestie was namelijk: Welk visum is nodig? In ieder geval waren niet aan de orde: an employment visa, a business visa, a voluntary visa, a study visa of a visitors/ tourist visa. Op een toeristenvisum kun je maar 2 maanden blijven en dit moet gekoppeld zijn aan een returnticket. Maar moesten we nou a single entry, a multiple entry of a residence permit hebben? Inmiddels is duidelijk dat we óf een single entry óf een multiple entry kunnen nemen. Op basis van een single entry of een multiple entry kun je 2 maanden in Ghana verblijven. Dit is het enige dat wij in Nederland kunnen doen. De rest moet in Ghana geregeld worden. Na aankomst in Ghana moeten wij (behalve naar de Nederlandse ambassade in Accra), meteen naar de immigratiedienst gaan en zij beslissen hoe en wat. Waarschijnlijk wordt het visum dan na 2 maanden nog 2x met 3 maanden verlengd. (Totaal 8 maanden). Een tijdelijke verblijfsvergunning is niet relevant, gezien de nogal ingewikkelde en uitgebreide procedure. Het feit dat we dan wel even het land uitmoeten heeft voor ons ook z'n charme: Een bezoekje brengen aan één van de Franstalige buurlanden Burkina Faso, Togo, of Ivoorkust is natuurlijk ook niet alledaags! Daarna kunnen we (na betaling) Ghana weer in en start het hele verhaal weer opnieuw.
Na uitvoerig overleg met de staf van NorGhaVo in Ghana, waarbij de Nederlandse staf als intermediair fungeerde, is duidelijk geworden dat we een single entry kunnen nemen.
Wanneer we straks Ghana even moeten verlaten omdat de 8-maanden-termijn is verstreken, moeten we, - om Ghana weer in te komen, - een zogenaamd single re-entry visum kopen van ongeveer 40 dollar. Zouden we dit niet doen, dan is een emergency re-entry visum noodzakelijk. Kosten: Ongeveer 100 dollar.

Verder worden er instanties aangeschreven, i.v.m. het feit dat onze post m.i.v. half augustus naar onze zaakwaarnemer moet. Ook vragen we aan een atelier om patronen en leggen we contacten met kappersopleidingen, i.v.m. afgeschreven kappersspullen, (omdat de Ghanese praktijk leert dat straatmeiden vaak o.a. 'tailor' of kapster willen worden). Verschillende 'oefenkoppen' zullen straks verscheept worden.
Scholen en projecten worden benaderd voor educatieve posters. Het lesgeven straks zal basaal zijn en moet dus vooral visueel, communicatief en creatief gebeuren. Helaas is het niet gelukt om een contactpersoon te vinden in Nederland, die bereid zou zijn om als 'denktank' op de achtergrond te fungeren. Te denken valt hierbij aan het onderhouden van contacten, het promoten van het project, het bedanken van sponsoren enz. enz. Iedereen in Nederland heeft het druk, druk, druk………..Nou ja, dan gaan we dit toch zelf doen!
Door verschillende contacten met ex-vrijwilligers van NorGhaVo wordt onze beeldvorming steeds duidelijker. Leuke ontmoetingen hebben plaatsgevonden in het land. Het is geweldig om deze mensen 'uit het veld' te horen vertellen over hun ervaringen. Zeker als dit mensen betreft die op ons project hebben gewerkt.

Vervolgens wordt de site geactualiseerd en overzichtelijker gemaakt, d.m.v. uitrolmenu's.
Bovendien zal onze website 'gelinkt' worden aan:
- de website van NorGhaVo: www.norghavo.org
- de website van Mondiaal Platform Venlo: www.mondiaalplatformvenlo.nl

Ook worden de eerste Ghanese telefoonnummers in onze mobiele telefoon ingevoerd, wordt de sponsoring opgestart en een bedankbrief voor sponsoren gemaakt. Tevens wordt er een uitnodiging voor een afscheidsborrel ontworpen.
Al met al wordt er heel wat verwerkt en afgewerkt!

En er volgt nog een medisch rondje: Nog even naar tandarts, huisarts, oogarts, reumatoloog en GGD. Voor wat betreft de GGD krijgt Dees nog een 3e Mantoux en een BCG en Ben een thoraxfoto. Verder zijn aan de orde: Een vaccinatie tegen Meningitis; een vaccinatie tegen Rabiës en een nieuwe vaccinatie tegen Tyfus.
Laatstgenoemde verloopt namelijk in mei 2007. Verder natuurlijk de malariaprofylaxe (Lariam) en even een cholerastempeltje halen. Tevens overleggen we nog over een anti-wormenkuur.
De rest van de vaccinaties is nog up-to-date. (DTP; Gele koorts; Hepatitis A en B Twinrix).
Natuurlijk moeten ook paspoorten, bankpassen e.d. verlengd worden; de 'letter of invitation' voor het visum moet geregeld worden en een internationaal rijbewijs moet aangeschaft worden. De pasfoto's zijn niet aan te slepen!
De auto moet verkocht worden, de telefoon moet worden opgezegd, de notaris moet worden bezocht, de first aid kit wordt op orde gebracht, actuele medische paspoorten worden gehaald, een 4-punts geïmpregneerd muskietennet wordt gekocht (long lasting impregnation) en niet te vergeten DEET, katoenen kleding e.d.

Dan zijn er nog de verzekeringen die onze aandacht opeisen. Sommige verzekeringen kunnen niet worden voortgezet, vanwege het zogenaamde woonlandbeginsel. Gelukkig hebben we bij AON Consulting in Den Haag de specialisten op dit terrein gevonden: 20 jaar ervaring met expatriates. De ziektekostenverzekering moet worden omgezet naar het buitenland. (Global Health).
Ook 'de oude dag' mag niet vergeten worden. Het feit dat we ons moeten gaan uitschrijven bij Burgerzaken van de Gemeente, heeft gevolgen voor de AOW. Aangezien we dan geen 'Nederlands ingezetenen' meer zijn, worden we straks (65 jaar) jaarlijks 2 procent gekort. Dus is het devies: Vrijwillig verzekeren voor de AOW. Ja, je moet echt overal aan denken!
De fiscus ziet het als een emigratie en zo kan ik nog een tijdje doorgaan………….
Ben zegt wel eens met een geintje: 'Het is moeilijk om dit land in te komen, maar het is ook een hele klus om er uit te geraken!!!'

Op het gebied van huisvesting gebeurt ook van alles.
De verhuur van ons huis is gestart en de ontwikkelingen worden gevolgd via www.funda.nl en www.sannen.nl D.m.v. een inlogcode op extranet , kunnen we achter de schermen kijken.
Je ziet dan bijvoorbeeld hoeveel mensen de brochure hebben gedownload, hoeveel mensen de videopresentatie hebben bekeken, de buurtinformatie hebben gezien, de site hebben bezocht enz. enz. Dagelijkse statistieken worden bijgehouden.
Ook kunnen we in de digitale agenda kijken of er al bezichtigingen zijn ingepland. Hoewel dit alles natuurlijk wel aardig is, vinden wij concrete informatie via de makelaar persoonlijk toch prettiger.


Aangezien we gemeubileerd gaan verhuren (kasten blijven staan, inhoud wordt opgeslagen op zolder), moest alles op foto worden vastgelegd en een hele inventarisatielijst worden opgesteld. En natuurlijk willen we het huis goed onderhouden achterlaten, zodat de schilder ook nog even is geweest, i.v.m. een klusje aan de buitenkant. Het is fijn dat ons huis wordt verhuurd.
Onze uitzendorganisatie NorGhaVo draagt zorg voor onze huisvesting in Tamale (onze woonplaats in Ghana). We hebben geen pretenties, alleen privacy vinden we erg belangrijk. Natuurlijk moet het ook gemeubileerd zijn en is het prettig als het in het centrum ligt op fietsafstand van ons werk.
Zelf moesten we natuurlijk ook nog huisvesting regelen in Nederland, voor als we op verlof komen en dus niet in ons eigen huis kunnen. Ook dat is gelukt!
Wij zijn straks welkom in een klooster in Nijmegen. We zijn daar heel blij mee! Nijmegen ligt voor ons vrij centraal en we kunnen goed gebruik maken van openbaar vervoer. Ook de setting is rustig en daar zullen we zeker behoefte aan hebben.
Op deze manier kunnen we ook vrij en onafhankelijk zijn. Op basis van onze motivatie/drive werd de poort geopend.

Ja en dan de verscheping. 4 mei 2006 hebben we onze dozen ter verscheping aangeleverd in een rederij in Burgh Haamstede, waar ze op 14 juni de boot op zijn gegaan via de haven van Rotterdam, richting de haven in zuid-Ghana (Tema), waar het dan na ongeveer 3 weken zal arriveren.
Hier is het één en ander aan voorafgegaan. In eerste instantie hadden we gedacht om een grote kist te laten maken door een timmerman. Een prijsopgave bij 3 timmerbedrijven weerhield ons daarvan. (Tussen de 300 en 650 euro). De verscheping zelf is goedkoop: 180 euro per kuub, maar het transport naar het noorden (van Tema naar Tamale) is schrikbarend duur! 1650 dollar! Het is 700 km. landinwaarts.
Wij vinden dat dit in geen verhouding staat en ook vreemd voelt. Je gaat ontwikkelingswerk doen en moet zo nodig allemaal spullen voor jezelf vanuit Nederland meenemen. We hebben dus besloten om het anders aan te pakken: Basaler en straks in Tamale eventuele ontbrekende spullen aan te schaffen. Dan verdient de lokale bevolking ook nog iets!
Vervolgens hebben we gevraagd aan NorGhaVo of zij wellicht nog spullen moesten verschepen naar Ghana en of wij dan misschien 'mee mochten liften'. Yes! We hadden mazzel! Volgens de planning gaat er in juni een vracht van hun richting Ghana. Zij transporteren in gewone stevige kartonnen dozen. Ja, dat kan natuurlijk ook………….
Eén van de NorGhaVo-bestuursleden is docent en de leerlingen hadden op school in december een Sinterklaasactie gehouden en deze spullen stonden nog steeds te wachten op vertrek richting Ghana. Samen met onze spullen is een combinatie gerealiseerd.
Dus geen dure kisten, maar gewone kartonnen dozen! In totaal hadden wij 11 dozen (0,7 kuub). Het betreft voornamelijk oude spullen, die eventueel gestolen kunnen worden!
Want dozen van 'witten' zijn natuurlijk interessant…………!
Als de dozen in zuid-Ghana aankomen, zullen enkele mensen van de Ghanese staff van NorGhaVo, zorgdragen voor het vervoer van zuid naar noord. Onze dozen worden dan tijdelijk 'geparkeerd'.
Natuurlijk moest niet alleen ingepakt worden voor de verscheping, maar ook onze eigen persoonlijke spullen die niet meegaan naar Ghana, moeten worden ingepakt en worden opgeslagen op zolder. Een hele klus!

Bij alles moet nagedacht worden: Wat moet achterblijven voor de huurder? Wat gaat de zolder op? Wat wordt verscheept? Wat wordt afgegeven? (Stichting Medemens) e.d. Een kruidvatfiliaal verzamelt pamperdozen voor ons en een C1000 zet de bananendozen apart. Werkt prima!

Tussen alle bedrijven door kregen we nog een opmerkelijk verzoek van NorGhaVo. Hoewel zij nooit met stagiaires werken, hadden zij nu 2 meiden op gesprek gehad waarvan ze dachten dat die wel iets konden betekenen in Tamale op een project, dat een 'broertje' is van ons project. Deze 2 meiden (22 jaar, SPH-opleiding beeldende vorming/drama/muziek), wilden graag hun stage lopen in Ghana. Er was slechts 1 probleem. Er was geen stagebegeleiding in Ghana. Toen heeft NorGhaVo aan ons gedacht.

We hebben de applications van de beide dames gelezen en aan de opleiding in Nederland een profielschets gevraagd van de stagebegeleiders. Volgens NorGhaVo en volgens de coördinator/stagebegeleider van de opleiding in Nederland waren wij de enige twee die hiervoor gekwalificeerd waren.
Men moest minimaal een HBO-opleiding hebben en onze achtergronden en onze toekomstige projecten zorgden voor het complete plaatje. We hebben daar even over nagedacht. Onze eerste reactie was: Tuurlijk! Doen we! Hartstikke leuk! We kunnen het toch niet over ons hart verkrijgen om 'nee' te zeggen, waardoor beiden deze geweldige kans mislopen? Toch werden we later sceptischer. Wij arriveren bijna op dezelfde dag als deze 2 meiden en zijn dus net zo blanco als zij. Ook wij moeten ter plekke nog helemaal inburgeren en ons aanpassen aan de nieuwe leef-woon-en werkomstandigheden. Dat vraagt tijd en wij willen voor 100 % gaan voor ons project. Je moet prioriteiten stellen. Er zal straks al genoeg op ons afkomen. We willen hen niet tekort doen. Hoewel men het natuurlijk jammer vond, kon men onze standpunten erg goed begrijpen. Nu gaan beiden via de Ghanese counterpart proberen hun doel te bereiken.
Inmiddels hebben we vernomen dat zij erin zijn geslaagd om hun stage in Ghana te realiseren. Geweldig!

Tenslotte……………..
Uiteraard wordt er ook flink gelezen ter voorbereiding.
- The Bradt Travel Guide (Philip Briggs) verschaft ons veel informatie over Ghana.
Andere 'Afrika-aanraders' zijn:
- Witte geef geld (Marcia Luyten)
- De zwarte met het witte hart (Arthur Japin)
- Ségou De verkruimelde aarde (Maryse Condé)
- Ebbenhout (Ryszard Kapu?ci?ski).

Kortom: Er worden lange dagen gemaakt op de Singel!!!!!!!!!!!!
Het mag 28 augustus worden van ons……………..De datum van vertrek!!!!!!!!!!!!!!